Skoči na glavno vsebino

V sredo, 3. aprila smo se učenci izbirnega predmeta nemščina odpravili na ekskurzijo v Posočje. Kljub zgodnji jutranji uri smo bili dobro razpoloženi, saj smo se zelo veselili srečanja z učenci, ki so v Slovenijo prišli iz Přimde na Češkem, s katerimi sodelujemo pri mednarodnih projektih e-Twinning.

Z avtobusom smo se najprej zapeljali do Cerknega, kjer so se nam pridružili še učenci iz OŠ Cerkno in pa seveda učenci iz izmenjave, ki so bivali v tamkajšnjem CŠOD-ju. Skupaj smo pot nadaljevali proti Tolminu, kjer smo si ogledali staro vojaško pokopališče v Ločah, na katerem je pokopano veliko število vojakov različnih narodnosti, ki so se na našem ozemlju borili v prvi svetovni vojni. Najprej nam je učiteljica vse razložila v slovenščini, nato pa so povedano prevedli še v češčino. Nato smo se odpravili proti Kobaridu, kjer smo zavili proti slapu Kozjak, naši naslednji točki ogleda. Pot ni bila zahtevna, zato smo hitro prispeli do slapa, do katerega smo se morali povzpeti po lesenem mostičku, da se nam je pogled na mogočen slap dokončno odprl. Na poti smo se večkrat fotografirali, tudi pri slapu, za spomin, seveda. Naša naslednja destinacija je bila Drežnica, vas v hribih nad Kobaridom. Tam smo v gostilni po imenu Jelkin hram pojedli odlično kosilo in si malo oddahnili, skupaj pa smo zapeli tudi pesem Čin, čin, čin, Drežnica. Kljub temu, da nas je nepričakovano ujel dež, smo se dobre volje odpravili na ogled privatne zbirke predmetov soške fronte pri g. Mirku Kurinčiču. Le-ta nas je navdušil s svojim znanjem in zgodbami o tem obdobju ter zanimivimi predmeti, saj smo nekatere lahko tudi potipali in pobliže pogledali. Po ogledu muzeja smo se odpravili še do cerkve v Drežnici, ki je v svojem času doživela kar precejšnjo preobrazbo, saj je gradnja terjala veliko časa in energije vseh vaščanov pa tudi drugih, med prvo svetovno vojno pa ostala nepoškodovana.

Pogledi na gore so nam žal ta dan ostali skriti, tako da smo se nekoliko utrujeni vrnili na avtobus ter se pogovarjali o vsem, kar smo doživeli. Ta izkušnja je bila nekaj res zelo posebnega in se mi je zelo vtisnila v spomin.

Petja, 7.b

Dostopnost