Skoči na glavno vsebino

Na mednarodnem filmskem festivalu KidzCinema 2021, ki do 20. decembra poteka v Mumbaju v Indiji, sodeluje tudi nov film Rada te imam, gozd, ki je nastal v produkciji Filmskega krožka OŠ Idrija in KUD Birštat. Pod mentorstvom Roberta Jereba so ustvarjale učenke lanskega 9. razreda: Maruša Velikajne, Nives Mohorič in Ana Kosmač, igrali pa sta Julija Jereb Herega in Kristina Jereb Herega. Snemanje je potekalo še v prejšnjem šolskem letu, film pa je bil dokončan v avgustu.

Organizatorji v Mumbaju so prejeli kar 1519 filmov v vseh kategorijah, na festival pa je bilo izbranih skupno 52. V kategoriji filmov, ki so jih ustvarili mladi (Kids made films – youth) pa je bilo izbranih le 12 filmov in med njimi tudi Rada te imam, gozd (I love you, forest). Film se je slovenski javnosti predstavil v začetku novembra, ko je bil izbran v tekmovalni program na 11. festivalu Enimation, ki vsako leto poteka v Mariboru.

Festival KidzCinema sodeluje z uglednimi ustanovami na svetovni ravni. Ena teh organizacij je CIFEJ – Centre International de Film pour l’enfance et La Jeunesse (Mednarodni filmski center za otroke in mladino), ki je bil ustanovljen leta 1955 pod okriljem Unesca.

V Južni Ameriki pa je domala istočasno potekal še en filmski dogodek. Na mednarodnem festivalu šolskih filmov FECEA (Festival Internacional de Cinema Escolar de Alvorada), ki se je odvijal v Alvoradi ob Porto Alegreju (Brazilija) so selektorji v tekmovalni program uvrstili oba filma v produkciji OŠ Idrija in KUD Birštat: Gremo v šolo! In Rada te imam, gozd. Vseh prispelih filmov je bilo prek 1400, izbor se je v starostni kategoriji od 6. do 9. razreda skrčil na 31 filmov lokalne, brazilske in mednarodne produkcije. Oba filma sta v končni selekciji skupaj prejela tri nominacije (za najboljšo produkcijo, za najboljši film in najboljši scenarij). In rezultat? Razglasitev je prinesla odlično novico:  Gremo v šolo! je osvojil glavno nagrado za najboljšo produkcijo, Rada te imam, gozd pa za najboljši scenarij. Naj spomnimo Gremo v šolo! je nastal v zasedbi: Tia Jahn, Taja Svetlik, Lena Kleindienst, Veronika Poljanec, Izabela Luša, Neža Cargnelutti, Anja Hartman, Lamija Hasanagić, Lucija Mrak, Kaja Rebeka Iskra, Maruša Velikajne, Larisa Crnkić, Aljoša Velikanje, Maria Electra Požinel in Gaja Humar, igrali sta še prvošolki Julija Jereb Herega in Zana Jazbar.

Filma si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Gremo v šolo! https://video.arnes.si/watch/khUQgXdVgeVi

Rada te imam, gozd  https://www.youtube.com/watch?v=hBcba-hfysE

 

Želimo vam prijeten ogled.

Robert Jereb, mentor

 

Dostopnost