Skoči na glavno vsebino

Trinajst učencev iz naše šole je v mesecu januarju sodelovalo v tritedneskem projektu, ki je bil del projekta SpaceLab iz Izraela. Letos so k sodelovanju povabili tudi Slovenijo in njihovem vabilu so se odzvale štiri šole: GJV Idrija, OŠ Idrija, OŠ Cerkno in OŠ Velika Nedelja.

V zelo kratkem času smo morali zasnovati in sestaviti Rube Goldberg Machine (verižni eksperiment). Največjo oviro in hkrati izziv nam je predstavljalo zaprtje šol in karantena. V navodilih je bilo omenjeno, da mora en člen tega verižnega eksperimenta delovati tudi v vesolju, kar nam je v začetku predstavljalo še dodatno težavo.

Na OŠ Idrija smo se razredili v dve skupini. Vsaka se je srečevala posebej, večinoma prek ZOOM – ov. Na pomoč so nam priskočili tudi mentorji.

V zelo kratkem času nam je uspelo priti do neverjetno dobrih rezultatov. Z našimi izdelki smo presenetili in navdušili celo organizatorje iz Izraela.

V petek, 22.1.2021 smo se srečali s vsemi slovenskimi šolami, ki so sodelovale v tem projektu in predstavili svoje izdelke. Na koncu pa smo se za nagrado udeležili končnega dogodka v Izraelu (seveda na daljavo), ki je potekal v ponedeljek 25.1.2021 dopoldne. Tam smo izvedeli veliko zanimivih informacij, lahko pa smo tudi poklepetali z našimi izraelskimi sovrstniki in se udeležili predavanja Nasinega astronavta. 

Za konec bi se rada zahvalila našim mentorjem: Anji Vencelj, Maju Pirihu, Danijelu Ferlincu ter Mojci Rudolf, ki so nam priskočili na pomoč pri tem velikem, a zanimivem izzivu med karanteno.  

Veronika Poljanec

 

Verižni eksperiment 1.skupine: FILMČEK 1 (montaža filmčka Maj Pirih)

Verižni eksperiment 2. skupine: FILMČEK 2 (montaža filmčka Nejc Grošelj)

O projektu so pisali in govorili tudi v drugih medijih:

časopis DELO

Primorski val

Radio Slovenija, oddaja Danes do trinajstih 13:00  (12:44 minuta)

Dostopnost