Skoči na glavno vsebino

Danes zjutraj smo se zbrali v naši učilnici in se pogovarjali o rudarski hiši. Potem smo si šli ogledat rudarsko hišo. V hiši so bili majhni prostori. Videli smo dnevno sobo, spalnico in kuhinjo. Moški so delali v rudniku in ženske so doma klekljale. Fantje stari petnajst let so mogli iti v rudnik delat. Rudarska hiša ima strmo streho. V rudarski hiši je živelo po osemnajst ljudi. Rudarska hiša ima dva lesena balkona. Zraven so imeli vrt, ki so gojili in posadili zelenjavo. Po ogledu smo se vodiču zahvalili. Potem smo šli nazaj v šolo. V šoli smo šli na malico in po malici smo poskusili klekljati. Jaz sem jim pokazala kako se kleklja. Potem smo poskusili  belo kavo in panceto. Imela sem se lepo ta dan. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem spoznala, kako so rudari živeli včasih.

IRENA

 

Všeč mi je bilo všeč. Hiša je imela dve barvi- oranžno spodaj in  belo zgoraj. Ima špičasto streho. Videli smo sobo, kuhinjo, zunaj je bila drvarnica. Stopnice so bile strme. Balkon je črn in lesen. V rudarski hiši je včasih živelo tudi 18 ljudi. Zraven hiše so imeli vrt, kjer so gojili zelenjavo.  Ženske so klekljale. Že mladi fantje so morali delati v rudniku.

SEFEJDIN

V torek, 3.12. smo šli na ogled rudarske hiše. Zjutraj smo prišli v šolo in se pogovarjali o rudarski hiši. Potem smo se odpravili. Pri rudarski hiši nas je že čakal vodič. V hiši je bilo vse majhno. Hiša je imela dva lesena balkona. Videli smo prostor, kjer so ženske klekljale. Na koncu smo se vodiču zahvalili. Ko smo se vrnili v šolo, smo poizkusili kavo, špeh in kruh. Potem nam je Irena pokazala, kako se kleklja. Ta dan mi je bil zelo všeč, ker sem videla prostore v rudarski hiši.

 

KARMEN

 

Vodič nam je razkazal okolico in klet. Povzpeli smo se po strmih stopnicah, ki so vodile v dnevno sobo, kuhinjo in prostorom za klekljanje. Lesene vijugaste stopnice so nas popeljale v drugo nadstropje, kjer je bilo podnajemniško stanovanje. Podstrešje je bilo majhno, tu so spali rudarji ki niso imeli še družine. Hiša je majhna. Včasih pa je v njej živelo veliko ljudi. Obvezna oprema rudarja je bila karbidovka , malica , bela kava ,kruh in slanina. Ko so bili možje v rudniku so ženske kuhale kosilo, klekljale in pazile na otroke.

 

URŠA

 

V 4.12.2019, smo si šli ogledati rudarsko hišo. Prvo smo videli hišo od zunaj in nam je gospod povedal o hiši. Potem smo šli notri in si prvo ogledali notranjost hiše. Povedal nam je, kako so živeli notri in kaj so počeli v prostem času in ko so delali. Potem smo si ogledali spalnico. Pokazal nam je kje so spali in kje so mlajši spali. Potem smo si ogledali kuhinjo in stranišče. Ko nam je povedal o kuhinji smo si še šli od zgoraj pogledati dve sobi in na eni sobi smo še videli stare slike o rudarski hiši in še stare predmete iz rudarske hiše. Potem smo šli v šolo se naučili o klekljanju, naredili kavo in jo popili. Ustvarili  smo tudi rudarsko hišo iz gline.

ALJAŽ

Dostopnost