Skoči na glavno vsebino

Pete, dan pred praznikom, 27.4. smo obiskali Partizansko bolnišnico Franja.

Mestnemu muzeju Idrija se zahvaljujemo za brezplačen vstop.

 

Bilo mi je lepo. Najbolj mi je bilo všeč to, kakšno skrivališče so izbrali za bolnico. zanimiva je bila operacijska soba. tudi kuhinja in veliki lonci v njej. na poti po stopnicah in brveh smo morali biti zelo previdni.

Aljaž

 

Ta dan je bil zelo poučen, ker sem se veliko naučila o 2. sv. vojni. V bolnišnici je 14 barak. Videli smo bunkerje, skrivališča. vodička nam je povedala, da so k mrtvim v grob dali stekleničko. V steklenički je bil papir s podatki o pokojnem. pred leti so našli kost in nato celotno okostje mladega partizana. vseh ranjencev, ki so se zdravili v bolnici je bilo 578, umrlo jih je 78.

Karmen

Ta dan je bil zanimiv. V bolnišnici sem bila prvič. Zanimivo je bilo to, na kakšen način so prinesli ranjence do bolnišnice. Izvedela sem veliko novega o 2. sv. vojni.

Irena

 

Bilo mi je všeč, vse. Nisem si mogla predstavljati v kakšnem prostoru so postavili bolnišnico.

Alma

Bilo mi je všeč. Najbolj pa slapovi. V bolnišnici so bili zelo iznajdljivi. Vodička nam je pokazala barake. zanimiva je baraka številka 9, ker je originalna. Všeč so mi bile risbe ranjencev na stenah v barakah. V delavnici so delali čevlje, opornice. Najbolj zanimiv predmet je bila posoda za spravilo malice.

Yulieth

 

 

Dostopnost