Skoči na glavno vsebino

V okviru ETZO-ja smo na osnovni šoli Idrija izvedli več aktivnosti.

1. Učenci 4. razredov so ustvarjali iz odpadne embalaže in pripravili Eko razstavo.

Ločevanje odpadkov, zbiranje zamaškov, varčevanje z vodo in energijo jim je že prišlo v navado. Tokrat so uporabili odpadno embalažo in ustvarjali rože in vaze iz plastenk. Učenci so pod mentorstvom razredničark Lučke Bolko in Vande Rupnik ustvarili prave eko umetnije, pisali zgodbice z eko vsebino in dramatizirali zgodbo z muho narejeno iz starih nogavic.

EKO 027EKO 029

2.Izdelava večnamenskega obešalnika – učenci 5.razredov. Učenci so izdelali večnamenski obešalnik iz odpadnega materiala. Pridobili so veščine šivanja in vezenja in ustvarili čudovite prednovoletne obešalnike.

EKO 054EKO 055

3.Odpadke kot surovino so uporabili tudi učenci 7. razredov na tehničnem dnevu in pod mentorstvom Marinke Gantar in Alenke Peternelj iz njih izdelali stojala za svinčnike.

EKO 024EKO 025

4.Za učence 5.razredov , ki so vključeni v podaljšano bivanje smo pripravili krajši tečaj in predstavitev vzdrževanja in servisiranja koles. Gospod Ladi Sedej, nekdanji aktivni kolesar je učencem predstavil kako vzdrževati kolo in ga pripraviti pred zimo, da bo v naslednjem letu še lahko služilo svojemu namenu.

Kolesar

5.Izdelave torbic iz starih kavbojk so se lotili člani Eko krožka pod vodstvom mentorice Majde Gantar.

EKO 051EKO 052

6. V podaljšanem bivanju so izdelovali cofke iz ostankov volne

7. Med učenci četrtega, petega in šestega razreda smo izvedli anketo o ločenem zbiranju odpadkov.

Rezultati kažejo, da je vztrajno ozaveščanje in opozarjanje na ločeno zbiranje odpadkov tako v šoli kot s strani Komunale Idrija obrodilo sadove.

 

V kratkem poročilu smo prikazali ustvarjalnost učencev in učiteljic, njihovo skrb za okolje in možnost, kako iz starih odpadnih stvari, ki bi jih večina zavrgla ustvariti lepe, pa tudi uporabne izdelke.

Marta Pajer Šemrl

Dostopnost