Skoči na glavno vsebino

Ko smo prišli smo si pogledali video o škratu po imenu Perkmandlc. Potem smo vzeli čelade in šli v rudnik. Vodič nas je vodil v rudnik. V rudniku smo videli orodja, vozičke za prevoz ude. Na koncu smo potežkali vodo in živo srebro.

Leon

Šli smo v Antonijev rov. Najprej smo si ogledali film. Na glavo smo si nadeli čelado. Hodili smo po rovih. Videli smo škrata. V rudniku me ni bilo strah.

Luka

 

Danes smo bili v rudniku. Rudo so rudarji vozili v vozičkih. V rudniku se skriva škrat. Nisem si upal iti v jamo. Me je bilo strah. Z učiteljico Kerstin sem se vrnil v šolo.

Tomi

 

Danes smo bili v rudniku. Potem pa smo šli v jamo. Imeli smo čelade. V jami je bilo temno, ko je vodič ugasnil luč. Videli smo rudarje. Bilo mi je všeč. Potem smo se vrnili v šolo.

Tim

Na začetku smo si ogledali film. Ko smo šli v rudnik, smo si zaželeli srečo. Najprej smo šli do spomenika in vodič nam je povedal, da je sv. Barbara umrla pri 28 letih. Zato imajo vodiči in vodičke na opremi oz. na uniformi osemindvajset gumbov. Rudarji so kopali cinabaritno rudo in samorodno živo srebro. Vodič nam je pokazal slepi jašek.. Minirali so zato, da so naredili nove rove. Na koncu nam je dal štampiljke.

Tjaša

 

Za kulturni dan smo šli v Antonijev rov. Gledali smo film o rudarjih. Na glavo smo si dali čelado. Videli smo Perkmandlca. Imeli smo se lepo.

Nik

 

Danes smo imeli kulturni dan. Rudarji so imeli čelado, opremo, rokavice in orodje. Sveta barbara je imela 28 let, ko je umrla. Ko smo potisnili voziček naprej, se je oglasil škrat. Na začetku smo si ogledali film. Potem smo se v garderobi oblekli. Šli smo navzdol v globino 92 metrov. Imeli smo se lepo. Gospod nam je pokazal vodo in živo srebro v enakih količinah.

Sefejdin

Danes smo šli v Antonijev rov. Tam nas je pričakal vodič. Najprej smo si ogledali film. Po filmu smo si nadeli rudarsko čelado. Nato smo šli v Antonijev rov.. V rovu smo videli nekaj rudarjev in poslušali zvoke strojev. Ko smo se spuščali, smo šteli stopnice.. našteli smo jih 117. Videli smo tudi kapelico sv. Barbare, pri kateri so rudarji zmeraj molili.. Vodič nam je povedal, da ima njegov suknjič 28 gumbov. To pa zato, ker je sv. Barbara umrla pri 28 letih.

Vasja

 

 

9.11.2101 smo se odpravili na kulturni dan v rudnik. V šoli smo se pogovorili o rudniku in izvedeli nekaj pomembnih informacij. V rudniku naj bi začeli izkopavati rudo v zadnjem desetletju 15. stoletja. Na začetku rudarjenja so uporabljali zelo preproste pripomočki (cepin, lopata, voziček,…). Skozi leta pa so se pripomočki rudarjev posodobili. A delo v rudniku vsekakor ni bilo lahko. Voziček, ki so ga morali potiskati rudarji je bil zelo težak. Plača je bila skromna, odvisno je bilo od funkcije, ki jo je opravljal. Malica je bila skromna: panceta, kruh, bela kava. Vodič nam je temeljito in razumljivo razložil, kako je potekalo delo v rudniku. Rudnik je opremljen s kipi, ki predstavljajo rudarje. Še posebej so zanimivi rovi po katerih hodiš in zvočni efekti. Skoraj ne morem verjeti, kako velik je rudnik. Skoraj ves je zasut s kamenjem in zemljo ali pa zalit z betonom ali vodo, da se zemlja ne pogreza. Majhen del pa je odprt za obiskovalce. Legenda pravi, da v rudniku živi »Perkmandlc«, ki je rudarjem pomagal pri iskanju cinabaritne rude in če so mu pustili kaj za pod zob. Cinobaritno rudo sp pretopili v živo srebro. Rudnik je seveda zaprt za pridobivanje živega srebra, ker so ugotovili, da je strupeno za uporabo. Predvsem pa zato, da smo lahko prišli v EU. Na koncu ogleda nam je vodič, da ima prava uradna rudarska uniforma osemindvajset gumbov. Zavetnica sv. Barbara je umrla pri teh letih.

Zopet smo spoznali košček naše dediščine, ki jo seveda ne smemo pozabiti.

Kot bi pozdravili knapi »SREČNO«.

Urša

 

 

Dostopnost