Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

šesti teden poučevanja na daljavo je mimo. Marsikaj se je v tem času zgodilo, marsikaj pa nas še čaka. In najzahtevnejše nas čaka ob koncu, in to je ocenjevanje ter zaključevanje ocen.

Na šoli smo se dogovorili o načinu dela in obveščanju. In sicer, datume skupinskih ocenjevanj bomo objavili na spletni strani šole (6. – 9. r) ali na spletnih straneh razredov (1. – 5. r) do začetka pouka v maju. Za individualno ocenjevanje pa se bo učitelj predmeta/razrednik dogovarjal direktno z učencem.

V sklepu in priporočilih, ki jih je izdalo MIZŠ, so podana navodila, kar bomo tudi izvajali:

  • v drugem ocenjevalnem obdobju, se pri posameznem predmetu, učenca oceni vsaj enkrat, kar pomeni, da ga lahko tudi večkrat. Tega se bomo posluževali v redkih, a utemeljenih primerih.
  • ocenjuje se lahko tudi individualno (samo učitelj z učencem).
  • učencu, ki je v drugem ocenjevalnem obdobju pridobil negativno oceno iz posameznega predmeta, bo učitelj omogočil, da je ocenjen še najmanj enkrat do zaključka šolskega leta (predvidoma v juniju).
  • učencu, ki je negativno ocenjen v prvem ocenjevalnem obdobju, bomo dali možnost popravljanja ocene (predvidoma junij).

Ena večjih novosti je, da ima lahko učenec 7. in 8. razreda, ob koncu šolskega leta tri negativne ocene in lahko opravlja popravni izpit (prej je lahko imel samo dve negativni oceni). Posledično je razpisan tudi tretji rok popravnih izpitov (september).

Več in bolj podrobno je zapisano na spletni strani MIZŠ (https://www.gov.si/novice/2020-04-17-priporocila-za-ocenjevanje-znanja-v-osnovni-soli/).

Ocenjevanje je že v normalnih pogojih stresno, v teh nenavadnih, pa je lahko za koga še dosti bolj. Naprošam vas, da ob ocenjevanju in pripravi na ocenjevanje, otroku stojite ob strani, ga spodbujajte, mu svetujete, pomagajte. Nikakor pa ne delajte namesto njega ali zahtevate preveč. Znanje, ki ga bo otrok pokazal, bo tako ali tako moral pokazati tudi v prihodnjih letih, saj se bo ocenjevalo temeljno znanje, znanje, ki je potrebno za nadaljnjo delo in nadgradnjo.

V prihodnjem tednu si vzemite čas zase, odpočijte si. Zaslužite si, saj ste v času izobraževanja na daljavo, prevzeli zelo pomembno vlogo. Vložili ste veliko svojega časa in truda. Hvala vam za vse.

Še toliko bolj velja, da si oddahnete, saj  nas vse v maju čaka zelo zahtevno delo. Poskrbimo, da  bo čim manj stresno.

Želim vam vse dobro in ostanite zdravi.

Spoštovani učenci,

v mesecu maju nas čaka ocenjevanje. Na tak način, kot ga bomo sedaj počeli, ga še nismo. Za vse nas je to nekaj novega.

Novost pa je, da mora biti učenec v drugem ocenjevalnem obdobju ocenjen vsaj enkrat. Zato bodo med vami razlike. Nekateri morate pridobiti več ocen. A kar pogumno, učitelji bomo poskrbeli, da bo ocenjevanje čim manj stresno. Vi po se potrudite, da boste pokazali vse svoje znanje. Zanje, ki ga bomo ocenjevali učitelje, bo znanje, ki ga boste potrebovali še kasneje, v višjih razredih.

Prihodnji teden so počitnice, zato jih izkoristite. Napolnite se z energijo, ki jo boste potrebovali za zaključek šolskega leta.

Želim vam uspešno ocenjevanje in ostanite zdravi.

Vabim vas, da si ogledate prireditev, ki so jo ob Dnevu boja proti okupatorju in Prvem maju, pripravile učiteljice prvega razreda, skupaj z pomočjo učiteljic drugega razreda. Objavljena je na spletni strani šole.

Ivica Vončina,

ravnateljica

Dostopnost