Skoči na glavno vsebino

Na Osnovni šoli Idrija smo se že šesto leto zapored pridružili največjemu dogodku na svetu – Maratonu Pišem za pravice, globalni akciji Amnesty international, ki poteka vsako leto v novembru in decembru. Dogodek Pišem za pravice poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica.

Na Pišem za pravice 2019 smo letos pisali za Yasaman Aryani iz Irana, ki je bila zaradi svojih prizadevanj proti obveznemu zakrivanju žensk obsojena na 16 let zapora, od tega mora odslužiti 10 let, za Marinel Ubaldo s Filipinov, podnebno aktivistko, ki se bori, da bi njena skupnost dobila varne nove domove ter da bi se filipinska vlada in ostale vlade po svetu začele soočati s posledicami podnebnih sprememb, za mlade iz staroselske skupnosti Grassy Narrows v Kanadi, ki se v skupnosti borijo za pravico, saj že desetletja trpijo zaradi zastrupitve njihovega okolja z živim srebrom, za Nasuja Abdulaziza iz Nigerije, ki so ga prisilno izselili iz njegovega doma v Nigeriji v operaciji, v kateri je na koncu brez bivališča ostalo 30.000 ljudi ter za starostnike v Sloveniji, ki nimajo zagotovljenega dostojnega staranja, saj so pokojnine nizke, zanje ni prostora v domovih za starejše in nimajo podpore, da bi lahko kakovostno živeli doma.

Pri pisanju apelov in solidarnostnih sporočil so sodelovali učenci 7. in 8. razredov, pod mentorstvom učiteljic DKE Nine Ozebek in Marije Majnik, ki je dogodek tudi organizirala. Pri pri pisanju pa sta bili učencem v pomoč tudi  učiteljici Alenka Peternelj in Maša Kenda ter učitelj Robert Jereb.

Učenci OŠ Idrija so napisali 116 apelov in solidarnostnih sporočil in se tako priključili zagovornikom človekovih pravic.

Zapisala: Marija Majnik

Dostopnost