Skoči na glavno vsebino

December je obdobje, ki ga vsi radi pričakujemo, govorimo o tem, da je veseli december, otroci radostno pričakujejo vse tri dobre može in darila, so pa tudi tisti, na katere se nihče več ne spomni, nimajo več svojcev in prijateljev, ali pa imajo njihovi sorodniki premalo časa za obisk. V tem hitrem tempu življenja si v božično-novoletnih praznikih velikokrat pozabimo izreči vse dobro ali pa se vse bolj poslužujemo multimedijskih naprav, socialnih omrežij. Na roke pisana beseda počasi izginja, lastnoročno napisano pismo ali voščilo pa dandanes zelo redko prejmemo. Prav na roke napisano sporočilo je posebno darilo, saj vključuje neko dodano vrednost.

Na Osnovno šolo Idrija smo v začetku decembra učitelji s strani staršev prejeli zanimivo pobudo. Iz Centra starejših Notranje Gorice DEOS je prišla ideja o vsakoletnem projektu ”MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE”. Gre za uresničitev želje, da ima čim več starostnikov, ki bivajo po domovih za starejše po Sloveniji, vsaj eno iskrico v decembrskih prazničnih dneh. To iskrico predstavlja božično-novoletna voščilnica s prijetnim voščilom.

Cilj njihovega projekta je letos bil zbrati 5000 prazničnih voščil (pisem, risb, voščilnic) za 5000 starejših po domovih in centrih za starejše po Sloveniji.

Renata Hvala, učiteljica 2. razreda OŠ Idrije, je v aktivu učiteljic razredne stopnje dala pobudo o tem, da bi na šoli izdelali novoletne voščilnice za oskrbovance vseh treh domov za upokojence naše občine. Preostale učiteljice razredne stopnje smo idejo podprle. Tako smo v oddelkih od prvega do petega razreda ter v oddelkih podaljšanega bivanja pod mentorstvom učiteljic v dobrem tednu izdelali nekaj manj kot 500 voščilnic ter jih razdelili v obe enoti Doma upokojencev Idrija in v Dom za starejše Bor v Črnem Vrhu.

Z majhnimi pozornostmi lahko v današnjem tempu življenja resnično vplivamo na dobro počutje in zadovoljstvo starejših. Gre za majhno voščilo, ki pa požene veliko veselja in starostnikom polepša praznike. Drobna, prijazna gesta je lepo darilo vsem generacijam, z leti pa tovrstna sporočila le še bolj cenimo. Verjamemo, da se je na veliko obrazih narisal širok nasmeh in utrnila tudi solza ganjenosti. Prav medgeneracijsko sodelovanje pa je tisto, ki bogati življenja vseh in prinaša srečo v domove.

Učiteljici 2. razreda, Urška Gostiša in Nuša Kogej

Dostopnost