Skoči na glavno vsebino

Najprej smo si zavezali predpasnike, da se ne bi preveč umazali. Umioli smo si roke, nato pa pričeli z delom. Zamesili smo testo za žlikrofe. Pri tem nam je pomagala gospa Majda. Testo smo zvaljali, pripravili nadev in nato izdelali žlikrofe. pripravili smo tudi meso in omako. Bilo je zelo dobro.

Leon

Naučil sem se, kako se naredi žlikrofe. Testo smo mesili kar z rokami. Iz nadeva smo pripravili kroglice, jih zavili v testo in izdelali žlikrofe. Mizo smo zelo lepo okrasili, pripravili pogrinjke, nato pa poizkusili, kar smo pripravili. naše dobrote je pozkusil tudi hišnik Igor.

Vasja

Všeč mi je bila priprava solate, saj sem jo pripravljal čisto sam. Prtičke smo zložili v obliki smrečice, na kartončke pa zapisali naša imena. Poizkusili smo naše žlikrofe, meso, solato in čaj.

Luka

Nisem mogla verjeti, da smo v enem dnevu izdelali kar 331 žlikrofov! Čeprav nas je bilo kar veliko, vseh nismo mogli pojesti. Kar jr ostalo, smo spravili v skrinjo. Zapomnila sem si vse sestavine, ki jih potrebujemo za izdelavo žlikrofov: moko, mlačno vodo, olje, sol, jajca. Za nadev potrebujemo čebulo, olje, krompir, ocvirke, sol, poper, drobnjak.

Tjaša

Jaz sem prvič delal žlikrofe in je bilo malo težko. Bilo je zelo dobro. jedli smo žlikrofe, meso in solato.

Sefejdin

V ponedeljek, 23.12.2019 smo si sami naredili kosilo. Obiskala nas je tudi gospa Majda. Prvo smo skuhali krompir, potem smo začeli delati testo. nato smo delali kroglice iz krompirja. Ko smo naredili kroglice, smo šli na malico. po malici smo delali žlikrofe.Majda nam je s strojčkom zbvaljala testo. Učiteljica Jana nam je pokazala, kako se zlaga kroglice na testo in kako se jih zavije.Ko smo naredili žlikrofe, smo se lotili priprave mesa in solate. kasneje smo v učilnici napisali na papirčke imena in iz papirnatega rdečega serveta naredilismrečice. nato smo v gospodinjski učilnici pripravili pogrinjek. kozarec smo pomočili v sladkor in na rob smo dodali še košček limone na rob kozarca. nato je učiteljica Martina pravično razdelila solato. Učiteljice Jana, kerstin in Martina so nam dale na krožnik žlikrofe in meso. Ko smo vsi dobili, smo začeli jesti. ta dan mi je bil zelo všeč. Bila sem vesela.

Irena

Ko smo prišliv gospodinjsko učilnico, se je krompir že kuhal. učiteljica nam je razložila potek kuhanja. testo se je naredilo iz moke, treh jajc, vode, soli, olja. Ko je bilo testo zgneteno, smo ga dali počivati in pokrili s prtičem. Naredili smo nadev iz krompirja, svinjske masti, drobnjaka, čebule. Na testo smo položili kroglice iz krompirjeve polente. kroglice morajo biti enakomerno položene. Žraven žlikrofov smo pripravili meso z omako. pripravili smo mizo, krožnike, prtičke v obliki smrečice, nože, vilice ter dekoracijo. Postregli smo si z žlikrofi, puranjim mesom in s sladkim čajem. Zelo je bilo okusno. Še kdaj bi pripravila tako gostijo.

Urša

Imeli smo novoletno pogostitev. Delali smo žlikrofe inm pomagat nam je prišla gospa Majda. Prinesla je strojček za valjanje testa. začeli smo s testom in krompirjem. najprej smo testo naredili iz moke, jajc, vode in soli. Potem smo ga dobro pregnetli. Krompir se je še kuhal, za nadev smo nsrezali čebulo in drobnjak. Ko se je krompir skuhal do konca, smo mu dodali čebulo in drobnjak. Gospa Majda ga je dobro premešala. Iz krompirja smo delali nadev za žlikrofe. Ko smo končali, smo začeli testo preoblikovati v žlikrofe. Potem smo naredili pogrinjek. počakali smo, da se žlikrofi skuhajo. Zraven smo dali tudi meso in solato. Naši žlikrofi so mi bili zelo dobri.

Yulieth

 

 

 

Dostopnost