Skoči na glavno vsebino

V Tednu mobilnosti smo na oddelkih z nižjim izobrazbenim standardom (ONIS) na OŠ Idrija izvedli naravoslovni dan in dva športna dneva.

V sredo, 18. 9. 2019 smo preizkusili našo spretnost v vožnji s skiroji in kolesi. Izziv nam je predstavljala nova kolesarska steza in uspešno smo jo prevozili. Na poti smo si izmenjavali skiroje in kolesa ter ugotovili, da je v varno vožnjo potrebno vložiti precej moči in energije. Po vrnitvi nas je pred šolo že čakal Nikov ata Goran, ki nam je predstavil električni skiro. Vsi smo se lahko praktično preizkusili v vožnji z njim in ugotovili, da nam manjka še kar nekaj izkušenj, preden se bomo z njim podali v promet.

V četrtek po pouku smo se podali na zanimivo dogodivščino, ki je vključevala planinski pohod in naravoslovni dan Varno v gore. Z avtobusom smo se odpeljali do Kočevša, kjer se je začela naša planinska pot do koče na Hlevišah. V varnem spremstvu učitelja in planinca Naceta Breitenbergerja smo prehodili zanimivo pot po barvitem jesenskem gozdu. Vsi navdušeni in malo utrujeni smo prispeli v toplo kočo na dišeč čaj. Oskrbnika sta nas prijazno sprejela in postregla z okusno večerjo. V sobah smo se najprej preizkusili v postiljanju postelj. No, nekaterim to že dobro uspeva, nekateri pa bomo rabili še nekaj vaje doma. Pred nami je bil še kratek nočni pohod s postankom na igralih. Kako dobro se je gugati na gugalnici in plezati po plezalni steni ob siju naglavnih svetilk! Pa to še ni bilo vse! Učitelj Nace je imel za nas pripravljene tudi zanimive družabne igre v koči in veseli večer je kar prehitro minil. Učiteljice so poskrbele, da smo se umili in pripravili za spanje.

Pričakalo nas je sončno jutro, ki je kar klicalo v hribe. Dobro smo se razgibali in okrepili s kraljevskim zajtrkom. Pred nami je bil zanimiv dan in že smo se vzpenjali proti vrhu Hleviš. Preizkusili smo se v plezanju na skali in vsem je uspel pravi plezalni prijem. Na vrhu smo uživali v lepem razgledu na vabljive hribe. Sledila je učna ura, v kateri nas je učitelj Nace poučil, kaj vse rabimo za varno pot v gore. Pokazal nam je vsebino planinskega nahrbtnika, mi pa smo ga pridno poslušali in tudi kaj vprašali. Naučil nas je narediti vozel in nam pokazal, kako se orientiramo s kompasom. Kar prehitro je sledilo okusno kosilo in slovo od Hleviš. Ta dogodek bo zagotovo še dolgo vsebina naših skupnih pogovorov in spominov.

Še enkrat bi se radi zahvalili učitelju Nacetu, ki nas je varno vodil v teh dveh dnevih. Prisrčna hvala oskrbnikoma koče na Hleviški planini, ki sta nas tako toplo sprejela in nam stregla. V teh dneh smo se prepričali, da zmoremo veliko stvari narediti sami in da smo pri tem uspešni. Tak pouk bi radi imeli vsak dan!

Dostopnost