Skoči na glavno vsebino

Maraton pisanja apelov  poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica.

Na Osnovni šoli Idrija smo se tudi letos pridružili temu največjemu globalnemu dogodku Pišem za pravice 2018.  Solidarnostna sporočila in apele so pisali učenci 7. in 8. razredov v mesecu decembru pri pouku DKE. Solidarnostna sporočila in apele so pisali za Pavitro Manjhi iz Indije, aktivistko za pravice staroselskih ljudstev, ki se sooča z grožnjami in ustrahovanjem, potem ko se je začela boriti za pravice svojega ljudstva, za Gulzar Dushenova iz Kirgizije, aktivistko, ki se, odkar se je začela boriti za enak dostop do storitev za hendikepirane ženske, vsakodnevno sooča z diskriminacijo, za Nonhle Mbuthuma iz Južne Afrike, ki se je zoperstavila uničujočim posledicam podjetja, ki rudari titan, v njeni skupnosti  in za Geraldine Chacon iz Venezuele, mladinsko aktivistko, ki je delala z ranljivimi mladimi ljudmi iz deprivilegeranih skupnosti, zaradi česar jo je doletelo nadlegovanje in pridržanje.

Učenci so napisali 106 apelov in solidarnostnih sporočil in s tem pokazali, da se aktivno zavzemajo za človekove pravice.

Zbrana pisma in sporočila smo poslali v pisarno Amnesty International Slovenija, kjer jih bodo razvrstili in poslali končnim prejemnikom.

Dostopnost