Skoči na glavno vsebino

Na Osnovni šoli Idrija smo v maju začeli s tki. Pešbusom.

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju.Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je na primer znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki. Spremljevalci PEŠBUSA so lahko starši, sorodniki, prostovoljci nevladnih organizacij …

Ob podpori programa Aktivno v šolo ga poskusno izvajamo med 21. 5. in 1. 6. 2018 tudi na naši šoli v sodelovanju z Občino Idrija. Predvideno je, da ga izpeljemo tudi v septembru v času tedna mobilnosti.

Za vključitev otroka v akcijo so starši izpolnili prijavnico (prijava otroka), prav tako prostovoljni spremljevalci PEŠBUSA.

Več o programu Aktivno v šolo in akciji PEŠBUS si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si. Aktivnost je bila predstavljena tudi na Svetu staršev v marcu.

Kmalu si boste lahko naše Pešbuse ogledali tudi v fotografijah.

Glede na prijave otrok smo pripravili ‘vozni red’ in 3 ‘proge’ Pešbusa z različnih koncev mesta (RDEČA, MODRA IN ZELENA PROGA):

RDEČA PROGA:

  1. krak rdeče proge: Ulica 1. maja 32 (začetna postaja) – Ulica N. Pirnata – Prelovčeva ulica – Lapajnetova ulica 50 – OŠ Idrija (končna postaja)
  2. krak rdeče proge: Pot sv.Antona 30 – Grilčeva ulica – Jašek Frančiške – Lapajnetova ulica 50 Idrija (končna postaja)

MODRA PROGA: Mrakova ulica 49 (začetna postaja) – Kajuhova ulica – Prelovčeva ulica – Lapajnetova ulica 50 – OŠ Idrija (končna postaja)

ZELENA PROGA: Ulica Henrika Freyerja 1 (začetna postaja) – Kosovelova ulica – Ulica Sv. Barbare –  Lapajnetova ulica 50 – OŠ Idrija (končna postaja)

Nekaj sprotnih utrinkov, ki so jih fotografirali naši prostovoljci, pa si lahko ogledate v spodnji galeriji slik:

 

Dostopnost