Skoči na glavno vsebino

NA OBISK V TISKARNO PO ODGOVORE

Že dolgo nas je zanimalo, kako pridejo članki, ki jih v šoli napišemo, v časopis Idrijske novice. Kje in kako nastane časopis? Kdo in kako oblikuje strani? Kako pride časopis do kupcev? Kje bi to lahko izvedeli? Po odgovore smo se učenci OŠ NIS odpravili v tiskarno Založbe Bogataj. S prijazno uslužbenko smo se dogovorili za datum obiska in vsak s svojimi pričakovanji smo se podali na ogled.

Lepo sprejeti smo si najprej ogledali, kako se članki oblikujejo na računalniku. Potrebno je tudi lektoriranje prispevkov in oblikovanje fotografij. Vsaka stran časopisa se v Ljubljani prenese na kovinske plošče, ki se vstavljajo v tiskarski stroj. Stroj natisne na papir izbrano število kopij. Posamezne liste časopisa je potrebno ročno sestaviti, strojček pa jih poravna in oblikuje v časopis. Na časopise je potrebno še nalepiti naslove in jih zvezati v posamezne snope. Tako pripravljeni časopisi, polni svežih novic, odpotujejo do radovednih naročnikov in v trgovine.

Tudi mi smo dobili vsak svoj izvod svežih Idrijskih novic, ki smo jih sami sestavili. Sedaj pa hitro preglejmo fotografije in preberimo zanimive novice!

Vtisi učencev:

Danes smo si šli ogledat tiskarno v Idriji. Tam smo videli stroj, na katerem tiskajo časopis Idrijske novice. Liste smo zlagali po vrsti in jih potem prepognili na stroju. Delo mi je bilo zelo všeč. Rad bi delal v tej  tiskarni.

Klemen Svenšek, 9.r

Danes smo obiskali tiskarno v Idriji. V tiskarni sta bili dve ženski,ki sta tiskali časopis. Pokazala sta nam stare stroje. Prvi stroj je deloval na elektriko. Drugi stroj sem preizkusil tudi sam. Prepogibal je časopis, ta stroj je imel  lep zvok. Potem smo se pogovarjali in na koncu se je Irena zahvalila za obisk in veseli smo odšli nazaj v šolo.

Gregor Mlakar, 8.r

 

Bili smo v tiskarni. Videli smo stroje. Sami smo tudi zlagali časopise in nanj nalepili nalepko z naslovom. Potem nam je gospodična pokazala na stroju,  kako zavežejo časopise. Izvedeli smo tudi, kako se časopis zlaga. Bilo mi je zelo, zelo všeč,  ker  sem se veliko novega naučila. Za zahvalo pa sta gospodični dobili skromno darilo, naš izdelek. Dali sta nama tudi časopis in majhno beležko.

Karmen Kogej, 7.r

Ogledati smo si šli tiskarno v  Idriji. Pokazali so nam stroje. Videli smo, kako se zloži časopis in kako se ga opremi z nalepkami  z naslovi.  Pri ogledu sem našla odgovore na vsa moja vprašanja. Nazadnje smo se zahvalili za ogled.

Irena oblak, 7.r

 

V tiskarni smo zlagali liste časopisa. Pazili smo, da ne pomešamo strani. Stroj  je poravnal liste in na vse časopise smo nalepili nalepke z naslovi. Vsi smo dobili svoj časopis in beležko. Veliko sem se naučil.

Aljaž Egić, 7.r

Danes smo šli pogledat, kako tiskajo časopis. Najbolj mi je bilo všeč, ko so prepognili časopis. Pokazali so nam, kako časopis oblikujejo. Potem so nam pokazal, kako jih tiskajo. Mi smo liste združil, da je nastal en izvod časopisa. Zložili smo jih in jih prepognili. Veliko sem se naučila, želim si še kakšnega takega dogodka.

Yulieth Uceta, 6.r

Najbolj všeč mi je bilo, ko smo sestavljali časopis. Pomagal mi je Gregor. Stroj, ki je zvezal časopise, je zelo glasno ropotal.

Nik Kamchev, 1.r

Ne znam še brati, zato sem gledal slike v časopisu. Meni je pri delu pomagal Klemen. Uspelo mi je prav poravnati vse strani. Idrijske novice sem odnesel atu.

Luka Filipič, 1.r

 

Dostopnost