Zavratec je manjši kaj, vendar bogat s kulturno dediščino po zaslugi ljudi, ki imajo občutek za ohranjanje starih obrti, objektov, predmetov in običajev.Letošnji prvi kulturni dan smo posvetili spoznavanju domačega kraja.
Obiskali smo čebelarja Jožeta Lazarja, ki nam je razložil vse o čebelarstvu in razkazal svoj ročno poslikani čebeljnjak.
Dan smo nadaljevali z ogledom sušilnice sadja in kašče na Možinatovi domačiji. Učenci so si lahko ogledali, kako se suši sadje in kakšno bogastvo skriva s slamo krita kašča. Tu so si ogledali prostore (sobo, črno kuhinjo) in stare predmete v njih (ponk, babo, skrnijo, zibelko, …).
Zelo smo imeli srečo, da je v času našega kulturnega dne v Zavratcu tudi tradicionalno gorela oglarska kopa. Le-to je postavil Lojze Kogovšek. Pokazal in razložil nam je, kako deluje oglarska kopa. Ogledali smo si tudi oglarsko uto in pripomočke, ki se uporabljajo pri oglarjenju.
Pred čebeljnjakom.
Ogled sušilnice sadja.
Gremo vsi na peč!
Vrti se, kolovrat! …
V črni kuhinji …
Meljem, meljem, …
S temle se pa naredi maslo.
Pri oglarju in oglarski kopi.
Oglje.
Zakaj ima oglarska uta na strehi zvonček? In kosti?