Skoči na glavno vsebino

OŠ Idrija je vključena v mrežo ti. ZDRAVIH ŠOL. Osrednja nit ozaveščanja in delovanja članov tima OŠ Idrija ter vseh učiteljev in delavcev šole v tem šolskem letu je opozarjati učence na problematiko zavržene hrane ter seveda tudi konkretno delovanje v smeri zmanjšanja količine zavržene hrane.

 

Zakaj smo se odločili za to pot? Dežurni učitelji v jedilnici vedno znova opažamo, da se preveč hrane konča kot odpadek. Mnogi otroci vračajo nazaj velike količine hrane, si ne vzamejo časa za to, da bi ‘v miru’ pojedli kosilo, mudi se jim domov, k drugim dejavnostim ali pa le za prijateljem , ki je že pojedel. Zapisano velja predvsem za učence, ki ne obiskujejo podaljšanega bivanja oz. ne kosijo skupaj s svojo skupino.

Da pa bi se prepričali, ali se samo zdi, da je odpadne hrane veliko ali nas občutek po opazovanju ne vara, smo v času od 20. 11. 2012 do 14. 12. 2012 v sodelovanju z delavci šolske kuhinje dnevno merili (tehtali) ostanke kruha ter ostanke hrane po kosilu. Na pedagoški konferenci v mesecu decembru smo učiteljem predstavili rezultate. Ostanki zavrženega kruha dnevno so se gibali od 0 kg do 6 kg (povprečno 2,7 kg dnevno), ostanki hrane po kosilu pa od 5 kg do 25 kg dnevno (povprečno 10,6 kg dnevno). Za primerjavo naj navedem še podatek, da kilogram zavržene hrane pomeni 4 kosila starejših otrok (npr. učencev zadnje triade) ali še kakšno kosilo več, če upoštevamo mlajše otroke. Količina malice (torej tudi količina kruha pri malici) pa je prilagojena starosti otrok; temu primerno je tudi cena malice po posameznih triadah različna.

Strinjali smo se, da je resnično potrebno na tem področju konkretno ukrepati. In strinjali smo se tudi, da ne v smeri, da bi otroke spraševali, kaj radi jedo in bi v šolski kuhinji pripravljali kosila po željah. Šolske kuhinje so obvezane, da pri pripravi hrane sledijo ti. smernicam šolske prehrane. Smernice si lahko preberete na tej povezavi:

http://www.mizks.gov.si/fileadmin/mizks.gov.si/pageuploads/podrocje/Prehrana/Smernice_prehrana_2010.pdf

Člani tima zdrave šole smo zato predlagali nekaj dejavnosti, nekatere od njih že tečejo, druge pa se bodo začele izvajati v prihodnjih tednih. Na pomoč so nam že priskočili devetošolci, ki dnevno v času kosila dežurajo ob stojalu za vračanje pladnjev ter s svojim vedenjem , besedo, zgledom kažejo pozitiven odnos do hrane in hkrati spodbujajo učence, da pojedo večino (ali morda vse), kar so vzeli. Obenem pazijo tudi na pravilno ločevanje odpadkov (prtički, olupki, lončki ipd.). Otroke želimo naučiti, da bodo vzeli le toliko hrane, kot jo lahko pojedo (in seveda šli po dodatek, če bodo še lačni). K temu jih bo spodbujal tudi napis v jedilnici: HVALA, KER SI VZEL LE TOLIKO HRANE, KOT JO LAHKO POJEŠ. V šolski kuhinji pa vsak merijo ostanke kruha in hrane, s tem pa bodo preko grafičnih prikazov v jedilnici seznanjeni tako učenci kot učitelji.

Verjamemo, da nam s skupnim sodelovanjem in ozaveščanjem uspelo.

Tim zdrave šole

Rezultati merjenja odpadne hrane :

OSTANKI KRUHA V KG – MALICE

datum

malica

ostanek v kg

20. 11.

buhtelj z marmelado, kakav

2

21.12.

sirček, paprika, pisan kruh, sok

2

22. 11.

mortadela, črn kruh, čaj

1

23. 11.

kefir, bela kajzerica, orehi

5

26. 11.

pašteta, paradižnik, črn domač kruh, malonovec

1

27. 11.

eko jogurt, corn fleks, suhe marelice

3

28. 11.

tunin namaz, črn kruh s semeni, čaj

2

29. 11.

pica, čaj

2

30. 11.

jajce, bel kruh, sok, mandarina

2

3. 12.

sir, kajzerca s semeni, čaj, orehi

4

4. 12.

sadni jogurt, koruzni kruh, jabolko

3

5. 12.

medeni namaz, Mojčin kruh, mleko

2

6. 12.

pecivo, kakav, jabolčni čips

6

7. 12.

štručke s hrenovko, sok

3

10. 12.

sir tamar, črn kruh, sok, orehi

1

11. 12.

krof, mleko, jabolčni čips

0

12. 12.

kefir, pecivo z rozinami, suho sadje

6

13. 12.

puranja šunka, žemlja, sveža paprika, čaj

2

14. 12.

mesno zelenjavni namaz, črn domač kruh, sok

4

 Povprečen ostanek kruha: 2,7 kg/dan pri malici

 

OSTANEK HRANE PRI KOSILU

datum

kosilo

ostanek v kg

20. 11.

pečenica, dušeno rdeče zelje, krompir v kosih, mandarina, sok, kruh

15

21.12.

juha, kuhana govedina, pražen krompir, zelenjavna prikuha, čaj, kruh

22

22. 11.

enolončnica iz stročnic, jabolčna domača pira, sok, kruh

15

23. 11.

peresniki s tunino omako, zelena solata, koruza, apradižnik, sok, kruh

7

26. 11.

juha, kaneloni (šunka, sir), pečen krompir, tat. omaka, sok, kruh

6

27. 11.

testenine z bolonjsko, zelena solata, koruza, kumare, korenčkova solara, sok, kruh

5

28. 11.

ješprenj, krompirjeva polenta, kompot, kruh

18

29. 11.

džuveč, pečena postrv, hruška, sok, kruh

25

30. 11.

krepka juha, njoki s čežano, sadna rezina, sok, kruh

12

3. 12.

telečji ragu, kus-kus, rdeča pesa, zelena solata, kruh, sok

7

4. 12.

kisla repa s krompirjem, klobasa, čaj, kruh

10

5. 12.

pečen piščanec, pražen krompir, solata, limonada, kruh

8

6. 12.

svinski zrezek v gobovi omaki, krompirjevi cvrtki, solata, malinovec, kruh

10

7. 12.

fižolova mineštra, orehova rulada, mandarina, čaj, kruh

5

10. 12.

dušena govedina, metuljčki, solata, limonada, kruh

8

11. 12.

rižota z mesom, solata, sadna rezina, kruh, malinovec

9

12. 12.

pečen puranji zrezek, pire krompir, grah v omaki, sladoled, čaj, kruh

7

13. 12.

smukavc, tortelini z drobtinami, čaj, mandarina, kruh

5

14. 12.

zelenjavna mineštra, slivovi smoki, jabolčni kompot, kruh

7

 

Povprečen ostanek pri kosilu: 10,6 kg/dan

 

Dostopnost